De juiste rechten kiezen Print

• 0

In DirectAdmin kun je bekijken welke User?en?welke Group aan een bepaalde?map?of bestand gekoppeld zijn. In principe zul je drie verschillende Users?en?Groups tegenkomen: je gebruikersnaam, 'apache'?en?'mail'. Let erop dat deze drie elkaars rechten niet overerven (wat inhoudt dat het geven van rechten aan 'apache' geen rechten geeft aan je eigen gebruiker, bijvoorbeeld)!

Standaard krijgen de bestanden die je uploadt het recht 644?en?mappen het recht 755. Verder zal de User op je gebruikersnaam komen te staan?en?de Group op 'apache'. Dat is in principe voldoende voor de meeste toepassingen. Wil je echter?kunnen?schrijven?naar een bepaalde?map?vanuit?PHP, dan kun je de rechten van die?map?op 775 zetten. Wil je een bestand bewerken, dan is 664 voldoende.

Als de User?en?Group zijn veranderd (bijvoorbeeld omdat je 'Ownership Reset' hebt gedaan) zul je moeten kiezen voor 666 voor bestanden?en?777 voor mappen, omdat 'apache' dan geen eigenaar meer is?en?onder 'de rest' valt. Dit levert geen veiligheidsrisico op, aangezien de mappen?en?bestanden al op een hoger niveau worden afgescheiden van andere gebruikers. Dat wil dus zeggen dat niemand behalve jij toegang hebt tot jouw bestanden.

Veel voorkomende rechten voor bestanden zijn:

CodeBetekenis
644 Schrijf-?en?leesrechten vanuit de User, alleen leesrechten vanuit de rest
664 Schrijf-?en?leesrechten voor de User?en?Group, de rest alleen leesrechten
666 Iedereen kan?lezen?en?schrijven?naar het bestand

Voor mappen zijn gangbaar:

CodeBetekenis
755 Iedereen kan de inhoud van de?map?bekijken?en?bestanden uitlezen; de User kan bovendien nog bestanden aanmaken?en?verwijderen
775 Iedereen kan de inhoud van de?map?bekijken?en?bestanden uitlezen; de User?en?Group?kunnen?verder nog bestanden aanmaken?en?verwijderen
777 Iedereen kan bestanden aanmaken?en?verwijderen?en?de inhoud van de?map?bekijken?en?uitlezen