Uitleg Unix' rechtensysteem Print

• 0

In Unix worden deze rechten in drie cijfers uitgedrukt. Het eerste cijfer staat voor de User, het tweede voor de Group?enhet derde voor de rest van de wereld. De cijfers hebben de volgende betekenis:

CijferSymbolischBetekenis
0 - - - mag niets
1 - - x mag uitvoeren
2 - w - mag?schrijven
3 - w x mag?schrijven?en?uitvoeren
4 r - - mag?lezen
5 r - x mag?lezen?en?uitvoeren
6 r w - mag?lezen?en?schrijven
7 r w x mag?lezen,?schrijven?en?uitvoeren

Een?map?uitvoeren betekent dat je toegang hebt tot de inhoud van de?map. Een?map?lezen?wil zeggen dat je kunt bekijken wat de inhoud is van een?map?en?het schrijfrecht op een?map?wil zeggen dat je bestanden kunt toevoegen aanen?kunt verwijderen uit de?map. Het verschil tussen uitvoeren?en?lezen?is dat je zonder het leesrecht zelf?moet?weten hoe de bestanden heten; je kunt geen 'directory listing' doen.

Het recht tot het uitvoeren van een bestand is niet van belang voor?PHP-scripts, maar slechts voor?Perl-scripts. Een?PHP-script is uitvoerbaar als?Apache?het recht heeft om het bestand te?lezen; alle?PHP-scripts werken ook onder deze User/Group. De permissies voor bestanden zijn verder triviaal.